google office
Santai

7 Fakta Mengenai Google Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

on
14/11/2015

Google adalah sebuah syarikat yang sedang berevolusi dan sentiasa berevolusi. Mereka berevolusi untuk menjadi lebih baik dan ianya merujuk kepada lebih besar dan berkuasa. Kami percaya satu hari nanti Google bakal kuasai dunia. Selagi masih ada lagi manusia yang tidak menggunakan mereka, selagi mereka tidak berada di seluruh dunia, selagi itu mereka tidak akan pernah berhenti untuk berkembang. Berkembang dengan produk yang lebih baik bersama kedudukan yang semakin kukuh.

Bercerita pula tentang syarikat multinational yang mempunyai perkhidmatan berkaitan internet yang terbesar di dunia ini, pasti ada diantara anda yang sering membaca mengenai fakta-fakta menarik syarikat terbabit. Persoalannya, masih ada lagikah fakta yang tidak diketahui oleh anda?

Didalam entri ini, kami akan membawakan kepada 7 fakta mengenai Google yang anda mungkin tidak tahu. Fakta yang menarik untuk dibaca dan diketahui.

 

1. Google dan kambing berkerjasama untuk membersihkan halaman mereka.

kambing di google

Tahukah anda Google telah mengupah hampir 200 ekor kambing untuk makan rumput di ibu pejabat mereka di Mountain View. Mereka berpendapat adalah lebih baik untuk menggunakan kambing bagi membersihkan halaman berbanding menggunakan mesin pemotong rumput kerana penggunaan mesin pemotong rumput menghasilkan bunyi yang bising dan penggunaan petrol untuk menggerakkan mesin tersebut mencemarkan udara. Kos yang dikeluarkan untuk memotong dengan cara ini lebih kurang sama dengan kos memotong menggunakan mesin pemotong rumput, jadi adalah lebih baik bagi mereka untuk menggunakan cara yang lebih mesra alam, disamping meragut rumput, kambing ini juga membaja.

 

2. Google Maps membuat perkiraan trafik menerusi peranti anda.

google maps

Tahukah anda bagaimana Google Maps berfungsi? Data setiap pengguna android digunakan bagi membantu Google membuat perkiraan tentang keadaan trafik jalan berdasarkan kepada berapa laju peranti android bergerak. Pasti anda semua tidak menyangka tentang perjalanan trafik yang ditunjukkan didalam Google Map adalah paparan masa sebenar (real time) yang menunjukkan data bagaimana pengguna android menuju ke arah jalan yang sama.

 

3. Google digunakan sebagai tempat memeriksa ejaan.

google spell checking

Tahukah anda menurut kajian yang dilakukan didapati 1 daripada 20 aktiviti yang dilakukan di Google adalah untuk memeriksa apa yang mereka tulis atau dalam erti kata lain memeriksa kesalahan ejaan. Itulah gunanya salah satu fungsi yang disediakan Google iaitu ” did you mean …. ” yang terletak dibawah kotak carian.

Adakah anda melakukan perkara yang sama?

 

4. Yahoo! pernah ditawarkan untuk memiliki Google.

google vs yahoo

Tahukah anda pada tahun 1997, Yahoo! pernah ditawarkan untuk mengambil alih Google dengan nilai pembelian sebanyak 1 juta Dollar. Pada masa itu, Yahoo! menolak tawaran tersebut. Kemungkinan selepas itu mereka melihat Google mempunyai masa depan yang cerah, jadi pada tahun 2002 Yahoo! menawarkan diri untuk membeli Google dengan nilai 3 billion Dolar. Namun pada masa itu sudah terlambat. Kini syarikat Google adalah syarikat berjaya yang bernilai hampir 65 billion Dollar.

Andai kata Yahoo! bersetuju untuk mengambil alih Google pada ketika itu, agaknya bagaimanalah Google beroperasi pada hari ini. Hehe.

 

5. Google berasal daripada garaj.

google garage

Ya, enjin carian yang paling terkenal di dunia sebenarnya bermula di garaj. Larry Page dan Sergey Brin, graduan Universiti Stanford, menyewa sebuah garaj daripada rakan, Susan Wojcicki, pada bulan September tahun 1998. Mereka bekerja siang dan malam untuk beberapa bulan dan membangunkan apa yang akan dikenali sebagai Google.

Matlamat utama mereka di samping mewujudkan laman web ini adalah untuk mengatur dan mengekalkan semua jenis maklumat di satu platform sahaja bagi memudahkan ia diakses dari seluruh pelusuk dunia. Hari ini, Google adalah enjin carian yang paling biasa digunakan di dunia dan juga telah melancarkan laman web dan aplikasi lain yang berguna seperti Gmail, Google, dan Google Drive.

 

6. Google failkan paten untuk kanta lekap dengan kamera terbina.

google contact lens

Google telah mencipta kanta lekap pintar yang diintegrasikan dengan kamera yang sangat kecil dan diletakkan dibahagian pinggir kanta lekap supaya ianya tidak mengaburi penglihatan pengguna. Oleh kerana ia menjadi sebahagian daripada kanta lekap, maka kamera tersebut secara automatiknya akan mengikut pandangan pengguna.

Teknologi ini sedikit sebanyak bakal menjadi alat yang penting didalam dunia perubatan dimana asas sistem bionik ini dapat digunakan oleh orang-orang buta yang cacat penglihatan.

Mengambil gambar dengan mata? Wow sangat bergaya.

 

7. Google memiliki domain yang mempunyai ejaan salah.

google domain

Tahukah anda Google juga memiliki beberapa buah domain yang didapati hasil daripada salah ejaan ketika mencari laman carian google.com. Antara domain yang dimiliki Google adalah seperti Gooogle.com, Gogle.com, Googlr.com, dan banyak lagi. Tahukah anda Google juga memiliki domain 466453.com yang dialihkan kepada laman web carian Google.com secara automatik.

– – –

Itulah tadi 7 fakta menarik mengenai Google yang anda mungkin tidak tahu. Jika anda ingin kongsikan beberapa fakta lain mengenai Google yang kami tidak tahu, anda boleh kongsikannya di ruangan komen. Kalau ada pautan blog pun tidak ada masalah. Kata orang, kongsi ilmu, kongsi pengetahuan. Barulah anda akan lebih kacak dengan pengetahuan.

 

TAGS
RELATED POSTS
8 Comments
 1. Reply

  JAWATAN KOSONG TERKINI

  26/11/2015

  wah mana ko dapat fakta2 ni shah..benar2 aku tak tahu

  • Reply

   Azmir Shah

   26/11/2015

   Hasil daripada berjalan-jalan di google juga. hahaha

 2. Reply

  Ikhwan

  18/11/2015

  banyak pelaburan google untuk domainnya 🙂

  • Reply

   Azmir Shah

   18/11/2015

   Google kaya. Tak kesah beli domain banyak-banyak. haha

 3. Reply

  Ikhwan

  18/11/2015

  65 dolar memang tak terbayar…

 4. Reply

  Encik Kelakar

  17/11/2015

  kita panggil pakcik google..tapi owner dia takdalah tua sangat.. huhu

LEAVE A COMMENT

Cari Sesuatu?