aplikasi untuk membuat prototype web, marvel prototype, free prototyping tools app ,mockup freeaplikasi untuk buat prototype,software buat prototype, buat prototype, aplikasi buat prototype, fungsi wireframe, buat mockup aplikasi, wireframe software, cara buat wireframe, aplikasi rekaan ui/ux, uiux, ui ux, rekaan ui/ux, uiux design, designing, wireframe, mockup, prototype, prototaip, buat wireframe, buat mockup, buat prototaip,
UI/UX

4 aplikasi rekaan UI/UX yang menjadi kegemaran saya

on
25/06/2019

Memberikan pengalaman terbaik kepada pengguna menerusi aplikasi rekaan UI/UX menjadi satu kemestian kepada pembangun laman web. Penghasilan wireframe, mockup mahupun prototaip merupakan satu tugasan yang kebiasaan dilakukan oleh Front end developer atau UI/UX specialize.

Tugasan ini melibatkan kreativiti yang memerlukan orang seperti kami untuk menterjemahkan rekaan berdasar user requirement specification (URS) ataupun kehendak pengguna kepada bentuk rekaan laman web atau aplikasi yang menepati citarasa semasa, bertema, konsisten dan fresh.

Baca : Perbezaan wireframe, mockup dan prototaip

Saya juga tidak terlepas daripada keperluan untuk berkarya dengan grafik ini. Lebih-lebih lagi ketika berada di fasa awal pembangunan, idea itu perlu divisualkan menerusi wireframe agar rakan sekerja dapat gambaran tentang bagaimana sesuatu sistem ataupun aplikasi mudah alih berfungsi. Kalau tidak, kelautlah semua bersama imaginasi yang berbeza.

Aplikasi rekaan UI/UX yang menjadi pilihan saya

Bergantung kepada projek, keadaan dan kekangan masa, saya tidaklah mempunyai satu aplikasi khusus untuk membuat rekaan UI/UX. Sebaliknya saya sering bertukar aplikasi mengikut kepada mood dan persekitaran perkerjaan. Jika saya bekerja seorang, saya lebih suka menggunakan perisian offline, jika saya berkerja secara berkumpulan, saya lebih suka menggunakan aplikasi online supaya sebarang perubahan dapat dibuat terus dalam mesyuarat kerana fungsinya secara real time.

Dengan lambakan aplikasi di pasaran, saya percaya kesukaran ini bukan terletak pada alatan, sebaliknya pada pemilihan alatan. Nak pakai mana satu, betul tidak? Haha. Lebih-lebih lagi banyak pihak yang menawarkan perisian yang percuma untuk fungsi premium menyebabkan anda tidak mempunyai masalah untuk menghasilkan wireframe, mockup atau prototaip dalam tempoh masa yang singkat.

Dah alang-alang menulis ini, saya ingin kongsikan juga kepada anda 4 aplikasi yang saya biasa gunakan untuk melakar idea untuk dijadikan wireframe, mockup mahupun prototaip. Manalah tahu anda juga menggunakan aplikasi yang sama. Mana tahu juga anda nak beralih arah untuk menggunakan aplikasi lain. Baiklah ini adalah senarainya.

4. Photoshop

wireframe guna photoshop, photoshop, guna photoshop, wireframe photoshop, mockup photoshop, prototaip photoshop

Rekaan splash screen untuk projek LeoTrip

Ini memang perisian yang wajib ada di setiap komputer pengaturcara a.k.a programmer. Walaupun bunyinya tipikal, ianya sangat membantu dalam membuat kemasan yang kompleks dalam penghasilan logo yang mungkin akan digunakan dalam mockup itu tadi. Sebab itulah perisian ini menjadi standard industri dalam dunia digital. Ia mampu membuat apa sahaja hal yang melibatkan grafik termasuklah mengubah anda daripada gemuk ke kurus. Hehehe.

Dengan Photoshop, saya tidak merasakan kreativiti saya tersekat. Saya boleh gubah aset dari serata tempat dan tukarkannya menjadi bahan terbaik untuk rekaan laman web. Lagipun Photoshop CC pun sudah punyai keupayaan untuk extract kod css untuk setiap rekaan yang dihasilkan menggunakannya (tanpa plugin ye) menyebabkan saya masih setia bersama Photoshop.

3. Sketch 3

sketch 3 design, sketch 3, sketch 3 wireframe, sketch 3 mockup, sketch 3 prototype,

Contoh paparan muka depan sketch 3

Saya mula menggunakan aplikasi ini sekitar tahun 2015 ketika syarikat tempat saya bekerja sangat fanatik kepada produk Apple. Setiap perkakasan yang ada di pejabat menggunakan sistem operasi Mac OS menjadikan saya tanpa sengaja diperkenalkan dengan Sketch 3. Ketika itu Sketch 3 sangat hot dan ianya hanya terhad kepada pengguna Mac OS sahaja menjadikan pengguna window terlopong dengan kecanggihan Sketch 3.

Sektch 3 sangat mesra pengguna dan ianya sangat mudah dan minimalis. Pandangan pertama saya menggunakan aplikasi ini, saya sangat gemarkannya kerana ianya mempunyai komuniti yang sangat ramai. Ini menyebabkan penghasilan lambakan material daripada logo sehingga ke theme yang memudahkan saya untuk menghasilkan mockup yang menarik. Nak font cantik ada, nak butang cantik ada, nak logo cantik ada, bak kata astro macam-macam ada.

2. Adobe XD

adobe xd, rekaan menggunakan adobe xd, design adobe xd

Contoh paparan Adobe XD

Ingat tak saya cakap pengguna Windows terlopong dengan kecanggihan Sketch 3, tahun berikutnya keluar satu aplikasi daripada Adobe yang diberi nama Adobe XD. Aplikasi ini mempunyai fungsi yang hampir sama dengan Sketch 3 iaitu aplikasi penghasilan rekaan berbentuk vektor untuk rekaan pengalaman dan grafik laman web dan aplikasi mobile, cuma ianya cross platform. Maka bersoraklah pengguna windows yang kini mempunyai alternatif.

Pengalaman dengan Adobe XD ini tak lama, saya mula menggunakannya sejak tahun 2019 iaitu tahun ini. Dari pandangan mata kasar, ianya aplikasi tipikal untuk rekaan UI/UX mempunyai kemampuan yang lebih berkuasa seperti kemampuan untuk berintegrasi dengan produk Adobe yang lain, asas animasi dan voiceXD. Apa itu voiceXD? Korang buat voice command dengn playback dekat prototaip korang beb. Canggih sungguh.

1. Figma

aplikasi uiux, figma, design wireframe, design mockup, design prototype, rekaan wireframe, rekaan mockup, rekaan prototype, aplikasi pilihan, wireframe, mockup, prototaip,

Mockup projek mobile cryptocurrency e-wallet

Selepas saya berhenti daripada syarikat lama, saya mula mencari alternatif aplikasi yang mampu mengantikan Sketch 3 kerana ketika itu saya sangat selesa menggunakannya. Tanpa disangka saya menjumpai satu aplikasi alternatif untuk pengguna window yang diberi nama Figma. Saya dah pakai lebih daripada 4 tahun Figma ini, menurut saya ianya sangat berbaloi buat anda yang inginkan aplikasi rekaan UI/UX yang percuma dan punyai fungsi penuh.

Menariknya, Figma membenarkan anda untuk import rekaan daripada sketch 3 (.sketch) terus ke dalam board anda dan membenarkan anda menggunakannya tanpa sebarang masalah. Ini memberi keuntungan kepada diri saya untuk mendapatkan material bahan-bahan pembinaan web daripada sketch3 sedangkan rekaan yang anda sedang buat menggunakan Figma. Kelebihan inilah yang menjadi saya setia dengan Figma.

Bukan itu sahaja, Figma juga merupakan web aplication yang menjadikan ia boleh diakses menerusi internet. Anda boleh berkerja dengan ramai orang kerana ia bersifat real Time. Buktinya, saya sering melakukan semakan rekaan (design) secara serentak dengan pengaturcara yang lain dalam meeting syarikat. Anda boleh nampak mouse yang bergerak dan kerja-kerja yang dilakukan oleh pihak lain.

Yang mana yang anda suka?

Selesai sudah penerangan 4 aplikasi rekaan UI/UX yang saya pernah guna dan suka gunakan ketika membuat rekaan wireframe, mockup dan prototaip. Saya percaya setiap satunya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Saya harap senarai yang ada ini tidak menghadkan anda untuk mencuba aplikasi yang lain pula kerana saya percaya, terdapat banyak lambakan aplikasi di luar sana yang sama atau lebih baik daripada yang senaraikan ini. Cuma perlu cari sahaja.

Baca juga: KiplePay: e-Wallet dari kaca mata pengguna celik IT

Bagi saya pula, ada beberapa hal yang saya titikberatkan ketika memilih sesebuah aplikasi. Antaranya komuniti yang ramai. Saya memerlukan material untuk rekaan (design) saya. Tak akanlah saya nak buat balik icon, pakai sahajalah yang sedia ada. Itu yang bagusnya kalau ada komuniti, saya punyai pilihan untuk resuse the material.  Selain daripada itu, boleh juga berkongsi ilham daripada segi reka bentuk aplikasi, baru boleh buat yang terbaik.

Baiklah, terima kasih semua kerana sudi membaca. Jika ada apa-apa soalan, jangan segan silu boleh diajukan diruangan komen. Jika anda ingin berkongsikan pengalaman menggunakan aplikasi selain daripada ini, dipersilakan juga.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

AZMIR SHAH
Kuala Lumpur

Seorang programmer yang mempunyai pengalaman yang tidak seberapa. Memiliki kelulusan daripada universiti terkemuka di Malaysia dan secara jujurnya beliau meminati Elon Mask lebih daripada Bill Gate. Seorang yang bercita-cita tinggi, kini bekerja di salah sebuah Software House di Kuala Lumpur.

Cari Sesuatu?
Categories