cara membuat localhost, localhost guna xampp, xampp, xampp wallpaper,install xampp
Tutorial

Cara Membuat Localhost Dengan Menggunakan XAMPP

on
22/08/2017

Bagi pengaturcara yang sudah terbiasa dengan pembangunan laman web, localhost dan XAMPP bukanlah satu nama yang asing bagi mereka. Ini kerana penglibatan di dalam bahasa pengaturcaraan PHP dan MySQL menjadikan mereka cakna dengan kemudahan teknologi sedia ada.

Bagaimana pula dengan newbie? Saya percaya mereka yang baru berjinak-jinak di dalam bidang pengaturcaraan web ini memerlukan XAMPP untuk menjalankan laman web rekaan mereka secara offline. Ini bagi mempercepatkan proses pembangunan tanpa perlu bergantung kepada talian internet. Ingin tahu bagaimana cara untuk memasang XAMPP?

Jom kenal terlebih dahulu dengan localhost dan XAMPP.

Apa itu Localhost?

Didalam rangkaian komputer, localhost merupakan nama host standard yang diberikan sebagai alamat loopback network interface yang bertindak selaku penterjemah loopback ip address 127.0.0.1 dalam IPV4. Seperti mana google.com yang mempunyai ip address 172.217.2.238, begitu juga dengan 127.0.0.1 yang mempunyai nama yang lebih mudah diingat iaitu localhost yang juga merujuk kepada “komputer ini”. Ianya adalah pengantara diantara web browser dengan http server yang telah diinstallkan secara local didalam PC. PC kira bertindak sebagai local server, kemudian menghoskan laman web didalamnya.

Apa itu XAMPP?

XAMPP merupakan perisian cross-platform yang membantu anda untuk menyediakan kemudahan pembangunan laman web menerusi penyediaan Apache untuk server web, PHP  untuk bahasa pengaturcaraan dan MySQL untuk pengurusan pangkalan data (database).

Kalau hendak diikutkan, memasang kesemua keperluan ini secara berasingan merupakan satu beban dan tugas yang sukar. Diatas kesukaran itu, maka hadirlah XAMPP di dalam industri teknologi maklumat sebagai pemudah cara bagi melancarkan lagi kerja-kerja pembangunan web dengan sekali pemasangan (all in one).

Selain daripada itu, status perisian yang cross-platform juga menjadikan ia bukan sahaja boleh diakses oleh pengguna sistem operasi Window, ianya juga boleh digunakan di Mac dan Linux.

Bagaimana kaedah pemasangan XAMPP?

laman web xampp, xampp, laman web rasmi xampp, xampp localhost

Laman web rasmi XAMPP

Pemasangan perisian XAMPP bukan satu tugas yang sukar. Ianya semudah ABC tanpa perlu bimbingan yang berterusan. Apa yang perlu dibuat ialah dengan melayari laman web rasmi XAMPP bagi mendapatkan perisian XAMPP yang original. Sila muat turun perisian XAMPP yang terkini mengikut kesesuaian sistem operasi anda.

Laman web XAMPP: Klik Sini

Saiz perisian bergantung kepada versi dan kemaskini semasa. ketika entri ini ditulis, perisian XAMPP adalah bersaiz 124mb. Sebaik sahaja selesai muat turun perisian, anda boleh install terus XAMPP dengan klik file .exe itu tadi.

how to install xampp, cara install xampp

Amaran mengenai anti virus

Proses pemasangan XAMPP bermula selepas anda klik installer XAMPP (fail .exe) dimana ia akan mengeluarkan satu paparan window yang menyatakan tentang kesan pengaktifan anti virus terhadap proses pemasangan.

Klik  YES untuk teruskan proses pemasangan.

how to install xampp, cara install xampp

Amaran mengenai UAC

Amaran kedua yang anda terima adalah berkenaan dengan activated user account control (UAC). Anda klik sahaja OK untuk bahagian ini.

how to install xampp, cara install xampp

setup xampp

Ini adalah fasa tetapan. Sila klik butang Next untuk proses selanjutnya.

how to install xampp, cara install xampp

Pilih komponen yang dikehendaki

Sila pilih komponen yang diinginkan. Nak pilih semua pun tak ada masalah. Memandangkan pada kali ini saya lebih berfokuskan kepada pemasangan wordpress, maka saya pilih Apache dan MySQL untuk bahagian server, PHP dan phpMyAdmin pula untuk bahagian program languages.

how to install xampp, cara install xampp

Pemilihan lokasi

Sila pilih tetapan lokasi penyimpanan fail XAMPP anda. Saya memilih untuk menyimpan di local disk (C:). Alamat adalah seperti berikut C:\Program Files\XAMPP.

bitnami, xampp

Klik Next

Paparan maklumat mengenai bitnami dan XAMPP. Klik NEXT.

Xampp tanya kita ready ke tak nak install

Bahagian ini, anda boleh sahaja klik NEXT sebab memang dah tak ada pilihan. Takkan la nak klik BACK atau CANCEL.

Proses pemasangan berlangsung

Diketika ini, proses pemasangan sedang berjalan dan anda diminta untuk menunggu sekitar 2-5 minit bergantung kepada prestasi komputer anda. Selesai bahagian ini, sila klik NEXT.

Selesai pemasangan

Selesai pemasangan XAMPP. Sila tick checkbox “Do you want to start the control panel now?” , kemudian klik butang FINISH. Selepas anda klik butang tersebut, akan keluar paparan mengenai pemilihan bahasa diantara Bahasa Inggeris (US) dan Bahasa Jerman, pilihlah yang mana faham.

Memandangkan kita telah klik checkbox diatas yang menyatakan persetujuan kita untuk buka control panel XAMPP, maka secara automatiknya control panel XAMPP akan terbuka.

Control Panel XAMPP

Paparan di control panel XAMPP menunjukkan modul-modul yang disediakan didalam perisian ini. Sila klik butang START dibahagian actions untuk module Apache dan MySQL. Selepas dari itu tulisan Apache dan MySQL akan bertukar warna hijau seperti mana gambar di atas (tiada kena mengena dengan mak kau hijau).

Amaran: Jika ada terkeluar paparan window security alert yang menyatakan firewall ada menghalang beberapa fungsi didalam XAMPP, sila klik “allow Access”.

Selesai install XAMPP.

Cara membuat localhost

Seterusnya anda boleh buka localhost menerusi browser. Diketika ini saya menggunakan Google Chrome.

localhost, xampp, localhost xampp, localhost interface

Paparan “Localhost”

Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan membuka browser, kemudian taip “localhost” dan klik enter. Sebaik sahaja anda menekan butang enter, percayalah paparan seperti gambar di atas ini akan keluar. Jika berjaya, maka tahniah diucapkan. Pada yang tidak berjaya, boleh tulis komen di bahagian bawah entri ini.

Jika anda perasan terdapat beberapa pautan yang disediakan diruangan depan localhost ini untuk kegunaan anda. Diantaranya ialah pautan applications, FAQs, How to guides, php info dan phpMyAdmin.

Dibahagian applications, pihak pembangun menerangkan tentang produk mereka manakala FAQs, How to Guides dan php info adalah bahagian perincian mengenai XAMPP. PhpMyAdmin pula merupakan section database. Anda boleh hasilkan table-table database disitu.

Itu sahaja tutorial cara membuat locahost menggunakan XAMPP.  Diharap segala penerangan tentang bagaimana cara hendak install XAMPP di windows disampingkan cara untuk mengaktifkan localhost sedikit sebanyak membantu anda. Jika terdapat ilmu yang hendak dikongsikan, anda boleh ekpresikannya diruangan komen dibahagian bawah ini.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Cari Sesuatu?