mahathir mohamad, tun dri mahathir mohamad
Kata Inspirasi

Koleksi Kata Inspirasi Daripada Tokoh Dunia Bahagian 3

on
12/11/2015

Pemikiran yang positif itu adalah satu perkara yang penting kerana ia menjadi sumber kekuatan kepada diri untuk menjadi manusia yang lebih baik. Dengan minda yang positif, kita pasti dapat mengubah pandangan kita mengenai “masalah” kepada “cabaran”, “kesusahan” sebagai “ujian” dan “impian” sebagai “matlamat”.

Sebab itu di azmirshah.com, kami sangat menekankan tentang kata-kata inspirasi kerana diri yang bermotivasi mampu melahirkan pemikiran yang positif. Lebih-lebih lagi mereka yang berminda positif diluar sana berkongsi kata-kata semangat yang mampu memberi inspirasi kepada mereka yang lain. Mengapa kita tidak mengambilnya sebagai pembakar semangat kepada diri bukan?

Jika sebelum ini kami telah pun menyiarkan Koleksi Kata Inspirasi Daripada Tokoh Dunia bahagian 1 dan bahagian 2 yang terdiri daripada tokoh luar negara, disini kami ingin menghimpunkan pula kata-kata inspirasi daripada tokoh tempatan yang menceritakan tentang cabaran, impian dan pendidikan. Semoga ia memberi manfaat kepada anda semua untuk terus berjaya.

 

1. Dr. Azizan Osman

azizan osman, dr azizan osman, dr azizan osman quotes,

Terdapat banyak cabaran di dalam hidup tetapi kebanyakan orang memilih untuk lari daripadanya. Mereka gagal untuk melihat yang cabaran itu mampu membuatkan anda lebih bertanggungjawab dan lebih kuat.

Azizan Osman merupakan Pengasas & Pengerusi Eksekutif Syarikat Kumpulan Richworks International yang mempunyai perniagaan dan pelaburan  lebih 27 buah syarikat antaranya agensi pengiklanan berakreditasi AAAA, syarikat pengurusan acara, syarikat perunding latihan dan pembangunan modal insan dan penerbitan buku serta syarikat pelaburan hartanah. Beliau juga merupakan Pengasas Koperasi Permodalan Usahawan Selangor Berhad.

 

2. Tony Fernandes

tony fernandes quotes

percaya kepada sesuatu yang sukar untuk dipercayai, impikan sesuatu yang mustahil, dan jangan pernah katakan “tidak” sebagai jawapan.

Tan Sri Anthony Francis Fernandes atau turut dikenali sebagai Tony Fernandes ialah seorang usahawan dari Malaysia yang memperkenalkan penerbangan tambang murah kepada penduduk Malaysia dengan slogannya “now everyone can fly”. Beliau juga merupakan Ketua pegawai eksekutif dan Pengarah AirAsia Berhad, pengasas Tune Group Sdn Bhd , Pengerusi QPR Holdings Ltd dan juga Pengasas dan bekas Ketua Pasukan Caterham F1.

 

3. Dato’ Sri Nazir Razak

dato seri nazir razak, nazir razak,

Bagaimana anda bersaing apabila anda sangat kecil? Pilih niche.

Dato’ Seri Mohd Nazir bin Tun Abdul Razak merupakan seorang pegawai eksekutif bank Malaysia. Beliau merupakan pengarah urusan serta ketua pegawai eksekutif Kumpulan CIMB, salah satu penyedia perkhidmatan perbankan terbesar di Malaysia. Nazir merupakan anak bongsu kepada Perdana Menteri kedua Tun Abdul Razak dan Tun Rahah Mohammad Noah , serta adik kepada Perdana Menteri keenam (sekarang) iaitu Datuk Seri Mohd Najib bin Abdul Razak.

Maksud Niche : Pasaran tertumpu atau segmen pasaran

 

4. Tan Sri Dato’ Sri Paduka Dr. Lim Kok Wing

lim kok wing, lim kok wing quotes

Pendidikan mesti tentang memperkasakan diri dan motivasi, keupayaan dan pembentukan peribadi. Ia tidak hanya sekadar membaca dan menulis.

Tan Sri Dato’ Sri Paduka Dr. Lim Kok Wing adalah Presiden dan pengasas kepada Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing yang terletak di Cyberjaya, Malaysia. Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing (bahasa Inggeris: Limkokwing University Of Creative Technology) merupakan salah sebuah institusi pendidikan tinggi swasta di Malaysia yang bertaraf dunia dan menjadi tumpuan pelajar dari seluruh dunia.

 

5. Tun Dr Mahathir Mohamad

tun dr mahathir, mahathir mohamad, tun dr mahathir quotes,

Kita berada di dunia yang mencabar. Yang malas akan ketinggalan. Cuma yang berusaha akan berjaya.

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad yang juga digelar sebagai “Dr. M” dan nama penanya Che Det merupakan Perdana Menteri Malaysia yang ke 4. Beliau digelar sebagai “Bapa Pemodenan Malaysia” kerana menjadi seorang negarawan yang banyak berjasa kepada Malaysia sehingga menjadikan Malaysia sebuah negara moden, makmur, ceria dan penuh bertenaga.

– – –

Itu antara kata inspirasi yang telah diberikan oleh lima orang tokoh terkemuka dunia. Jika anda berminat untuk mendapatkan kata inspirasi daripada pelbagai tokoh, anda boleh mengikuti akaun instagram azmirshah.com kerana kami sentiasa memuat naik kata inspirasi  tokoh seluruh dunia.

Instagram : @azmirshahdotcom

Nota: Segmen ” Koleksi Kata Inspirasi Daripada Tokoh Dunia” ini akan dimuat naik di blog azmirshah.com setiap hari khamis jam 9 malam. Jangan lupa untuk mengikutinya. =)

TAGS
RELATED POSTS
3 Comments
 1. Reply

  titan

  26/11/2015

  Yup.

  pick a niche.

  itu paling mudah tapi juga paling sukar nak lakukan.

  • Reply

   Azmir Shah

   26/11/2015

   Betul tu.

 2. Reply

  Encik Kelakar

  19/11/2015

  nazir razak simple jer.. maksud dia mendalam

LEAVE A COMMENT

Cari Sesuatu?