libra, facebook, facebook globalcoin, globalcoin, cryptocurrency mata wang kripto facebook
Mata Wang Kripto

Libra: Facebook bakal lancarkan mata wang kriptonya sendiri

on
26/05/2019

Pengasas Facebook iaitu Mark Zuckerberg telah mengadakan pertemuan bersama Gabenor Bank of England, Mark Carney pada April yang lepas bagi membincangkan tentang rancangan Facebook untuk memperkenalkan sistem pembayaran digital yang menggunakan mata wang kripto atau cryptocurrency yang diberi nama Libra.

Rancangan pelaksanaan sistem pembayaran digital ini melibatkan 12 buah negara pada suku pertama tahun 2020 yang mungkin memberi satu peluang perniagaan baru kepada Facebook.

Menurut Facebook, Pertemuan itu dibuat bagi menggariskan rancangan lebih terperinci tentang peluang dan risiko yang perlu mereka depani dimasa yang sama mereka meminta nasihat mengenai masalah operasi dan pegawalseliaan daripada pegawai di perbendaharaan Amerika Syarikat (US Treasury).

Bagi memastikan kelancaran projek yang dirancang, Facebook juga berunding dengan syarikat pemindahan wang terkemuka termasuk Western Union bagi mencari kaedah pembayaran yang lebih murah dan pantas tanpa akaun bank untuk menghantar dan menerima wang.

Jelas kelihatan Libra agak berbeza dengan mata wang kripto yang lain dimana mereka tidak seperti Bitcoin yang mahu menentang dan mengantikan sistem kewangan sedia ada, sebaliknya Libra lebih kepada menjadi kawan iaitu menjalinkan kerjasama dengan institusi yang terlibat dengan kewangan seperti firma pemindahan wang, bank pusat dan kerajaan.

Bagaimana Libra berfungsi?

facebook, globalcoin, facebook crypto, mata wang kripto, libra

Projek ini menjadi sebahagian daripada rancangan Facebook untuk memiliki mata wang digital pertama sejak dari Disember 2018. Facebook mahu mewujudkan mata wang digital yang menyediakan kaedah pembayaran yang terjamin dan selamat, tanpa mengira sama ada pengguna mempunyai akaun bank atau tidak.

Saya percaya Mark Zuckerberg pasti akan melakukan yang terbaik untuk mendapat kepercayaan daripada 2 bilion pengguna berpotensi beliau yang juga merupakan pengguna aktif Facebook. Ini termasuklah menyandarkan Libra dengan dolar Amerika (USD) kerana beliau percaya ketidakstabilan adalah salah satu kelemahan mata wang kripto.

Walau bagaimanapun, agak kurang jelas sama ada Libra akan didesentralisasi seperti Bitcoin atau tidak. Ini kerana mata wang yang tidak dikawal sangat bertentangan dengan prinsip perniagaan tradisional yang memastikan setiap transaksi perlu dijejaki bagi mengelakkan isu money laundry. Namun dimasa yang sama Facebook juga perlu berpegang kepada konsep desentralisasi yang menjadi prinsip utama cryptocurrency.

Ketika ini Facebook juga sedang merancang penggabungan platform media sosial yang lain, termasuk Instagram dan Whatsapp yang membolehkan Libra untuk digunakan di pelbagai aplikasi. Syarikat media sosial ini mahukan rangkaian sedia ada ini dapat memecahkan halangan kewangan seperti kadar tukaran wang asing, persaingan antara bank serta mengurangkan kos pengguna.

Facebook dahulu pernah gagal

facebook Credits, kredit facebook, facebook, globalcoin

Ini adalah percubaan kedua Facebook untuk memasuki bidang kewangan selepas mereka gagal dengan produk Facebook Credit kira-kira sedekad lalu. Selepas 2 tahun pelancaran, perkhidmatan Facebook Credit terpaksa dihentikan akibat kurang mendapat sambungan daripada pengguna.

Bersama strategi perniagaan yang baru, Facebook kembali mencuba untuk memasuki bidang kewangan dengan mempersembahkan teknologi mata wang kripto kepada dunia bersama sokongan Bank dan firma besar. Dijangka teknologi Blockchain dapat membantu mengurangkan masa dan kos menghantar wang melintasi sempadan dengan melangkau rangkaian perbankan.

Ini dibuktikan menerusi kenyataan Lord King, bekas Gabenor Bank of England, memberi amaran dua dekad yang lalu bahawa bank-bank pusat boleh menjadi “tidak relevan” jika orang mula menggunakan mata wang digital sebagai pound dan sen pada hari ini.

Facebook mahu jadi seperti Wechat

facebook vs wechat, Facebook wants to be WeChat, facebook, wechat

Sejak dahulu lagi Facebook terus berusaha untuk menjadi one stop app, sama seperti WeChat yang berjaya di China. WeChat telah dikenali di seluruh dunia sebagai aplikasi pelbagai yang berkhidmat untuk hampir 800 juta pengguna telefon pintar dimana ia menjadi permainan consol, bank, kemudahan akses kepada syarikat kongsi kenderaan, perkhidmatan hantar makanan dan membeli belah. Malahan di luar China juga ia mempunyai hampir 1 bilion jumlah pengguna aktif pada setiap bulan.

Disebabkan oleh dominasi dan keunikannya, WeChat gagal dicabar oleh pesaing lain termasuk Apple, Samsung dan Xiaomi. Malahan iMessage, Facebook dan Whatsapp pun gagal untuk menyaingi WeChat walaupun mereka menyediakan perkhidmatan yang lebih selamat menerusi kaedah penyulitan (encription) mesej. Ini akibat pembinaan ekosistem yang kukuh hasil dekatkan diri dengan pelanggan WeChat dengan pengguna di China.

Disebabkan itulah Facebook perlu memulakan langkah untuk membina ekosistem dari segi kewangan. Ini sekaligus dapat meningkatkan dominasi dan pengaruh untuk pasaran China

Apa tindakan Facebook?

Pada 2 Mei, Facebook telah mendaftar sebuah firma teknologi kewangan baru yang dikenali sebagai Libra Networks LLC, di Geneva. Firma ini bertanggungjawab untuk menawarkan perkhidmatan kewangan dan teknologi baru termasuk pembayaran, pembiayaan, pengurusan identiti, analisis data, data besar, blockchain dan lain-lain. Mungkin ini salah satu tindakan yang menunjukkan keseriusan mereka untuk terjemah dengan bidang kewangan.

Menurut Financial times, Facebook juga telah berbincang sekurangnya dengan dua crypto exchange iaitu Coinbase dan Gemini bagi memudahkan pengguna perkhidmatan Facebook ini untuk menyimpan coin mereka dengan selamat atau menukarkan mata wang kripto itu kepada wang fiat.

Respon kita?

kita lihat sahaja apakah bentuk mata wang kripto yang dibawakan oleh Facebook ini. lagipun suku pertama tahun 2020 tidak lama lagi.

Selaku pengguna mata wang kripto, saya lebih gemar untuk membaca white paper Libra ini daripada mendengar khabar angin entah apa-apa. Namun selepas membaca ulasan BBC dan Blomberg mengenai tujuan secara ringkas, dapat saya simpulkan yang Libra ini akan berfungsi sama seperti Tenter (USDT) yang turut dikenali sebagai “Stable Coin”. Nilainya akan disandarkan dengan USD dan ianya akan kekal bernilai 1USD untuk 1 Libra.

Baca juga: Apa itu mata wang kripto

Baca juga: Kata inspirasi tokoh dunia 2

Terima kasih kerana sudi membaca. Jika terdapat sebarang persoalan dan perkongsian pendapat, jangan segan silu anda boleh ajukan diruangan komen.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Cari Sesuatu?