Saya ini sangat gemar menonton video-video daripada TedTalks yang kebanyakannya memberi inspirasi dan idea di luar kotak. Ideanya kekal releven walau bertahun lamanya kerana para speaker yang dipilih mempunyai inspirasi  dan pendirian idea yang pelbagai.

Kebetulan pula saya menonton talk yang telah diberikan oleh Reggie Rivers dan Derek Sivers, maka hari ini saya ingin kongsikan bersama para pembaca azmirshah.com tentang apa yang mereka bincangkan. Ianya berkenaan dengan goals atau matlamat. Apa isunya dengan matlamat ini?

Reggie Rivers berkongsi  pengalamannya bersama para penonton

Katanya mereka, untuk mencapai sesuatu matlamat, kita tidak perlu mencanangkan matlamat tersebut kepada orang lain. Sebaliknya kita hanya perlu simpankannya untuk diri sendiri dan berusaha untuk mencapai matlamat yang telah ditetapkan dengan fokus pada behavior atau tingkah laku, bukannya fokus kepada matlamat.

Beliau juga berkongsi bersama penonton tentang kisah hidupnya ketika berada di Gred 6 dimana beliau ingin memikat seorang gadis yang beliau kira antara gadis yang tercantik di Gred 6 iaitu Lasandra Johnson. Disebabkan bermatlamat memikat, beliau melakukan perkara yang kurang bijak untuk mencapai matlamatnya termasuk menghantar rakan baiknya untuk memikat. Akibat salah faham dengan jawapan gadis terbabit yang dikirimkan menerusi rakannya..

“if you want her to be your girlfriend, you’ve got to ask her yourself”

menyebabkan beliau merasakan bahawa matlamat memikat sudah berjaya kerana menyangka gadis tersebut berkata “Yes“. Sebetulnya tidak.

Akibat salah faham tersebut, beliau mula mendekati gadis terbabit dengan fokus kepada tingkah laku seperti bertukar kelas, berurusan dengan orang dewasa untuk mendekati gadis pilihannya serta duduk di sebelah Lasandra Johnson.

Beliau fokus kepada behavior dan bukannya goal. Ini kerana apabila kita bercerita tentang goal, maka ia berkaitan dengan sesuatu tindakan yang digelarkan “out of our control“. Kita tidak boleh kawal benda diluar kawalan kita. Akan tetapi jika kita mula fokus pada behavior, itu antara perkara yang kita boleh ubah kerana ianya “under control“. Jadi usahalah pada behavior, bukannya goal.

Maka secara tidak langsung ianya sangat kontra dengan nasihat yang dikeluarkan oleh golongan kebanyakan yang menyatakan “untuk berjaya, kita perlu fokus kepada matlamat dan beritahu kepada yang lain supaya kita akan rasa TERCABAR untuk mencapai matlamat tersebut”. Menarik. Persoalannya, kenapa beliau berkata sedemikian?

Derek Sivers menerangkan tentang kajian pakar psikologi

Antara perkara yang dinyatakan didalam talk tersebut ialah “telling someone your goals makes them less likely to happen” yang bersandarkan kepada kajian yang dibuat oleh pakar psikologi yang menyatakan tentang “social reality” dimana minda kita akan cuba memperdayakan tentang apa yang kita rasa. Maksudnya kita cuba menipu diri sendiri dengan mengatakan kita sedang semakin dekat dengan matlamat sedangkan kita tidak.

Ini berdasarkan kepada beberapa fasa yang perlu dilakukan sebelum mencapai matlamat yang diinginkan dimana kita perlu BERUSAHA untuk mencapai matlamat tersebut. Secara teorinya kita akan mudah berpuas hati dengan usaha yang dilakukan sehingga menyumbang kepada risiko memperlahan usaha atau memudahkan sikap berputus asa.

Baca juga: Pakar Psikologi Berpendapat Kita Perlu Menerima Diri Kita Yang Seadanya Sebelum Bersedia Untuk Berubah

Baca juga: 7 Tabiat Yang Mampu Meningkatkan Produktiviti Kerja Anda

Baca juga: 7 Perkara Yang Menghalang Diri Daripada Mencapai Matlamat Hidup

Jadi mereka berdua mempunyai hujah yang boleh dipertimbangkan dan bagi saya ianya merupakan idea yang baik untuk mengekalkan efisiensi diri bagi mengejar matlamat. Walaupun twist mereka agak kecil, bagi saya ianya boleh memberikan impak yang besar kepada diri kita.

Baiklah, jika anda ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang talk mereka, anda boleh ke link if You Want To Achieve Your Goals, Don’t Focus On Them oleh Reggie Rivers dan Keep your goals to yourself oleh Derek Sivers.

 

Share.
Azmir Shah

Seorang programmer yang mempunyai pengalaman yang tidak seberapa. Memiliki kelulusan daripada universiti terkemuka di Malaysia dan secara jujurnya beliau meminati Elon Mask lebih daripada Bill Gate.Seorang yang bercita-cita tinggi, kini bekerja sebagai Front-End developer di salah sebuah syarikat di Shah Alam.

Leave A Reply

Exit mobile version